Grilování na balkóně nebo zahradě bez dýmu? Ano, se suchým dřevem

Grilování na balkóně nebo zahradě bez dýmu? Ano, se suchým dřevem

Pokud nemáte chatu, chalupu nebo zahradu, třeba grilujete na balkóně.
Máte chatu, chalupu nebo zahradu, tak grilujete a udíte.

Je to jasné, pokud má někdo příležitost, grilovaní a uzení je nedílnou součástí našeho společenského života. Setkání s přáteli na „grilovačce“, oslava narozenin a svátků, letní dovolená… Příležitost se vždy najde, záleží jen na nás, jak se na grilování/uzení masa připravíme. Začneme základem, koupíme si vyschlé dřevo na grilování.

Základem pro grilování a uzení je kvalitní dřevo

Grilování masa, zeleniny nebo jiných potravin na dřevěném uhlí nebo briketách je více využívané pro svoji jednoduchou přípravu. Stačí koupit pytel uhlí na grilování kdekoliv a můžete začít grilovat.

Vůni dřeva ale nic nenahradí, to umí jen opravdové dřevo.

Nejlepší druhy dřeva na uzení a grilování

Buk 

  • má vysokou výhřevnost
  • dodává charakteristickou chuť uzení

Dub

  • stejně kvalitní a vyhledávané dřevo jako buk
  • dřevo dostatečně proschlé, bez kůry – jinak maso zkysne a zhořkne

Bříza

  • není klasické dřevo na uzení, ale dokáže maso zjemnit
  • na závěr dodá zajímavou chuť, a hezkou tmavou kůrčičku

Olše

  • má podobné vlastnosti jako bříza
  • dodá vůni a jemnost, maso získá hnědou až zlatohnědou barvu

[reklama id=“14064″]

Jaké použít dřevo na různé druhy masa

  • Hovězí maso – dub, vlašský ořech a jabloň
  • Vepřové maso – jabloň, bílý ořech, hrušeň, olše, javor a dub
  • Drůbeží maso – javor, olše, hrušeň, jabloň
  • Ryby – olše a dub
  • Sýry a zelenina – vyzkoušejte javor
  • Zvěřina – hrušeň, oleše nebo vlašský ořech
  • Uzená vepřová šunka – nejlepší je jabloň

Několik ověřených tipů při uzení a grilování

  • nachystejte si kvalitní a dobře proschlé dřevo
  • při uzení masa používejte zásadně dřevo bez kůry
  • použijte nejdřív tvrdé dřevo z dubu, buku či javor
  • dřevo z ovocných stromů přidávejte až v druhé polovině nebo spíše ke konci udícího procesu, aby maso nechytlo až příliš nasládlou chuť

Ještě není jaro, ale brzy bude ten správný čas, jak se připravit na první grilování a uzení. Připravte se včas, e-shop Uděláme zahradu vám dodá proschlé a kvalitní dřevo na uzení a grilování.

1 komentář

  1. Také grilujeme, jak na grilu na dřevěné uhlí, ale pořídili jsme si i elektrický gril a to hlavně proto, že je hned rozpálený a taky nekouří. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *